A változókor a nők életének természetes szakasza, a hormonális átállás időszaka, melyben mind a testi, mind a lelki változások bekövetkeznek.

A változókori panaszok

A változókor a nők életének természetes szakasza, a hormonális átállás időszaka, melyben mind a testi, mind a lelki változások bekövetkeznek.

A testsúlygyarapodásról

A szervezetnek változókorban kevesebb táplálékra van szüksége. Az évek során megváltozik az alkat – szintén a hormonháztartás miatt - , a derék szélesebb, a has kerekebb, a fenék laposabb lesz, a mellek mindig nagyobbak és nehezebbek lesznek. A test kevesebb táplálékot igényel, a testsúly megtartása így igen nehéz. A fogyás is nehezebb. Aki változókorban annyit eszik, mint előtte, nagy valószínűséggel hízni fog – átlagosan évente egy kilót. Másrészt viszont a némi túlsúllyal rendelkező nők, rendszerint kevesebb kellemetlen változókori tünetet tapasztalnak. A szírszövet ugyanis ösztrogént termel, ami a petefészkek csökkent hormon termelését részben pótolja.

A csontok sűrűsége is csökken

A csontritkulás (osteoporosis) egy vázrendszeri megbetegedés, melyben a csontok tömege és sűrűsége csökken. A csontok idővel porózusak és törékenyek lesznek. Különösen a csigolyákat, a medencét és a combnyakat fenyegetheti a törés veszélye. Főleg a klimax után kell erre odafigyelni (kb. a nők 80 %-a érintett).

Alvászavar, hőhullámok

A premenstruációs panaszok is mint pl., az ingerlékenység, lehangoltság változókorban fokozódhatnak. Az ösztrogén szint csökkenése miatt, ugyanis a szervezet kevesebb „boldogsághormont”, azaz endorfint termel. Az alvászavarok és más panaszok szintén súlyosbodhatnak a hangulat romlása miatt. Egy osztrák tanulmány szerint a változókori alvászavarok sok esetben hormonális változásokkal, elsősorban az ösztrogén-szint csökkenésével állnak összefüggésben. Változókorban gyakran zavarják meg a hőhullámok az alvást.

Változókori vérzészavarok

A menstruációs ciklus a hormonok kiválasztásával áll szoros összefüggésben, amely a menopauzával megváltozik. Az addigi hormonális egyensúly labilissá válik, és ez vérzési rendellenességhez vezethet. A normál ciklus az 50. életév környékén megszűnik. Ez az esemény a menopauza, a 40. életévben, de akár jóval az 50 felett is bekövetkezhet. A menstruációs vérzések több, mint 6 hónapig tartó elmaradását nevezzük menopauzának. Ha ezt a fél évet követően alakul ki vérzészavar, az nem biztos, hogy betegség miatt van, de kivizsgálást tesz szükségessé.

Metropathia

Típusosan a 40 feletti nők panasza az elhúzódó, erős, darabos-alvadékos vérzéssel és alhasi görcsökkel járó tünetegyüttes, amely hormonszint ingadozások miatt gyakori ebben az életszakaszban. A panaszok és az onkológiai éberség miatt gyakran kerül sor műtétre, azaz küretre.

Küret/abrasio

Lényege a hüvelyen és a méhszájon keresztül a méh üregének kiürítése, a méhnyálkahártya rétegből történő szövettani mintavétel céljából.
A beavatkozást altatásban végezzük, így fájdalommentes. A műtét általában csak néhány percig tart, magát a beavatkozást egy napos kezelés keretében kórházi körülmények között végzik, tehát kb. maximum 24 órát kell a kórházban tölteni.

A fél évig tartó változókori vérzéskimaradás után jelentkező rendellenes vérzés esetén általában küret indokolt, hogy a méh rosszindulatú betegségeit kizárjuk.

A panaszok hátterében legtöbbször nem daganat, hanem szimpla hormonzavar áll, ezért a küret szövettani eredményének birtokában vagy a klinikai kép alapján gyógyszeres kezelés jön szóba, amely a méhnyálkahártya elvékonyításával a vérzészavar lehetőségét csökkenti. A kezelés történthez műtét, tabletta, vagy méhbe helyezhető hormontartalmú fogamzásgátló eszköz (MIRENA) segítségével.