Rendelkőnkben kiváló minőségű medison R7 tipusú UH készülék és több, mint két évtizedes gyakorlattal rendelkező nőgyógyász szakorvos áll rendelkezésre a vizsgálat elvégzéséhez!

ULTRAHANGOS PETEÉRÉS FIGYELÉS (FOLLICULOMETRIA)

A peteérést többek között ultrahangvizsgálattal is nyomon lehet követni.

Menstruációt követően a petefészekben egyszerre több, kb. 20-30 darab tüsző kezd el érni, ezeket orvosi nyelven folluculusoknak nevezzük.

Az is közismert, hogy egy ciklus alatt általában csak egyetlen egy petesejt érik meg és lökődik ki. Mégis azért kezd el érni több is, mert ezek az érő tüszők termelik a petefészekben az ösztrogént és a progeszteront.

Ezek a tüszők a petefészekben fokozatosan egyre nagyobbak lesznek, majd a ciklus közepén a legnagyobbik tüsző fog megrepedni, ebből szabadul ki az érett petesejt. A többi tüsző pedig fokozatosan elsorvad. A petesejt által hátrahagyott tüsző átalakul sárgatestté, ami nagy mennyiségű progeszteront termel. Ez a sárgatest segít fenntartani a terhességét az első három hónapban.

Mi látszik az UH-on?

A ciklus első felében a petefészkekben több, kb. 20-30 apró fekete kört (tüszőt) lehet látni, melyekből 2-3 darab kezd el növekedni. Amikor a legnagyobb tüsző eléri a 20-22 mm-t , megreped és kiszabadul belőle az érett petesejt. Ezt követően már csak a sárgatestet lehet látni a petefészekben.

Mikor történik a vizsgálat?

Szabályos, 28 napos menstruációs ciklus esetén általában a ciklus közepe előtt pár nappal végezzük az ultrahangvizsgálatot a 10.-12. ciklusnap környékén. Lemérjük a petefészkekben lévő legnagyobb tüszők átmérőjét. A kilökődés idejét úgy lehet kiszámolni, hogy a tüszők ilyenkor naponta 1-2 mm-t növekednek és tudjuk, hogy 20-22 mm-nél repednek meg. Tehát, ha 18 mm-es tüszőt mérünk, akkor a kilökődés kb. 2 nap múlva történik, ekkor érdemes a párnak babával próbálkoznia.

Amennyiben a ciklusok szabálytalanok, vagy nem pont 28 naposak, nehezebb a dolgunk. A petesejt kilökődése mindig a menstruáció előtt 14 nappal történik. Az utóbbi idő menstruációinak átlagából indulunk ki. Az átlagos ciklus hosszból kivonunk 16 napot, és ekkor csináljuk meg az ultrahangot. Tehát, ha valakinek általában 35 naposak a ciklusai, a vizsgálatot a 19. napon végezzük el és a fenti módszerrel számoljuk ki az együttlét optimális időpontját.