Kevesen tudják, hogy a trombózishajlamban nagy szerepet játszanak az örökletes tényezők!!

Trombózis kockázat vizsgálatok

Mi is az a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis, vagyis a vénák vérrögösödése a hazai népesség gyakori megbetegedése. Elsősorban az alsó végtag nagy vénáiban alakul ki, s a vérrög elzárhatja a véráram útját. Ha a vérrög felszakad és továbbsodródik, bekerülhet a tüdőbe, az agyba, egyéb szervekbe – ezt nevezzük embóliának és ez az állapot súlyos következményekkel járhat.

A gyermekvállalási életkorban lévő nők különösképpen veszélyeztettek, mert a fogamzásgátló tabletta szedése, a terhesség, a szülés jelentősen növeli a trombózisveszélyt.

A mélyvénás trombózis kialakulását ezeken kívül elősegíti a tartós fekvés, hosszabb autózás, vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, és a dohányzás is.

Ezek az öröklött tényezők az említett állapotoktól függetlenül is hajlamosabbá teszik az egyént trombózisra, azokkal kombinálódva pedig akár sokszorosára is emelhetik a kockázatot.

Közülük a legfontosabb az V. véralvadási faktor úgynevezett Leiden mutációja, amely az átlagnépesség 10 %-nál, míg a trombózisos betegek 20-30 %-nál mutathatók ki.

Vajon miért van az, hogy ezekben az élethelyzetekben van akit igen, a többséget viszont nem sújtja a betegség?

Szerencsére ma már mód van ennek a genetikai elváltozásnak a gyors kimutatására egyszerű laboratóriumi vizsgálattal, mely vizsgálat elvégzésére rendelőnkben is lehetősége van!!! Még csak nem is kell hozzá feltétlenül vért venni, egy kellemetlenség nélkül, másodpercek alatt nyerhető szájnyálkahártya-törlet is megfelel.

Jó tudni!!!
A vizsgálat eredménye háromféle lehet:
  • nincs elváltozás – negatív eredmény
  • a gén két példánya közül az egyiken,
  • illetve mindkettőn Leiden mutáció mutatható ki – pozitív eredmény