Rendelőnkben kiemelkedő minőségű medison R7 UH készülékkel állok a várandósok rendelkezésére!

Szülészeti UH vizsgálat

Az emberi élet talán legnagyobb csodája és ritka boldog pillanata, amikor egy nő életet ad egy pici babának.

Terhességi UH vizsgálatok:

Egy panaszmentesen viselt terhesség során hat ultrahang-vizsgálat szükséges.

  • Az elsőt hüvelyi úton végzik a terhesség 05-10. hetében. Célja: a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása. A vizsgálatot hüvelyen keresztül használt vizsgálófej segítségével végzik.
  • A másodikat hüvelyi vagy hasi úton végzik a terhesség 12.-13. hetében. Célja: a terhesség korának pontos kiszámítása, valamint egyes fejlődési rendellenességek korai kimutatása. A vizsgálatot hüvelyen vagy hason keresztül használt vizsgálófej segítésével.
  • A harmadik vizsgálatot a terhesség 18.-20. hetében végzik, már hasi úton. Ekkor a magzat esetleges fejlődési rendellenességeinek felismerésére törekednek. Egyes adatok szerint az UH szűrések során a veleszületett rendellenességek mintegy 75 %-a szűrhető ki.
  • A negyedik vizsgálat a terhesség 26. hetében történik szintén hasi úton. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve egyes később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél.
  • Az ötödik vizsgálatot a terhesség 32. hetében végzik, hasi úton. Ekkor továbbra is a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, a magzat méhen belüli helyzetének tisztázása, várható súlyának megítélése a cél.
  • A hatodik vizsgálatot a terhesség legvégén a 37. héten végzik el hasi úton. Célja a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának megítélése, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata a cél.

az ultrahang nem csodaszer, még ha a modern technika csodásnak tűnő képeket is tud elénk tárni. nem pótolhatja a hagyományos belső kézi vizsgálatokat, de azok eredményét kiegészítheti, és a szülők számára is jobban érthetővé teszi!

Fontos tudni!

Hüvelyi vizsgálatkor a páciensnek hanyattfekvő helyzetben, felhúzott lábakkal kell feküdnie, a vizsgálatot végző szakember a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot (műszeróvszert) helyez. A vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket.

A hasi vizsgálat a hasfalon át történik, szintén hanyattfekvő helyzetben. A has bőrére az ultrahang hullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kennek.

A különböző szövetek különböző mértékben nyelik el és verik vissza a vizsgálófej által kibocsátott ultrahang hullámokat. A vizsgálófej ez utóbbiakat felfogja és érzékeli, majd elektromos jellé alakítja vissza, melyből végül is egy képernyőn – általában kétdimenziós fekete-fehér – kép jelenik meg.