A rákszűrés eredményét akár 1-2 napon belük kézhez kaphatják pácienseink!!

Rákszűrés

Rendelőnkben komplex nőgyógyászati rákszűrést végzünk, nemcsak méhnyakrák-szűréstörténik, hanem egyidejűleg a méhtestrák, a petefészekrák és az emlőrák szűrést is elvégezzük. Ennek alapjaa megbízható citológiai háttér, a jó minőségű ultrahang-készülék, és a vizsgálatot végző orvos, több mint két évtizedes tapasztalata. A komplex vizsgálat magába foglalja a magméhtest és a petefészek UH vizsgálatát, valamint szükség esetén a kiegészítő tumormarker vizsgálatot.

A rákszűrés menete

Az adatok felvétele után le kell vetkőznie. A szeméremtest megtekintése után a hüvely feltárása, tükörvizsgálat, ahol kolposzkóp használata mellett áttekintjük a hüvelyfalakat és a méhszájat. Ezután megfelelő eszközökkel – egy pálcika vagy kefe segítségével - citológiai vizsgálathoz anyagmintát veszünk a méhszáj felszínéről és a méhnyakról. A citológiai szűrés a méhnyak levált hámrétegeinek vizsgálatát jelenti. Ez a Papanicolauról elnevezett PAP teszttel történik. A levett mintából kenetet készítünk, fixálás és speciális festés után történik a mikroszkópos vizsgálat, amely a fertőzések, gyulladás és a daganat kimutatására alkalmas.

Manapság egyre több figyelmet kap a Humán Papilloma Vírus is , melynek a méhnyakrák keletkezésében megkérdőjelezhetetlen a szerepe. Ennek vizsgálatára is van lehetőség.

A pap teszt értékelése a méhnyakrák-szűrés során

Ezután következik az úgynevezett bimanuális (kétkezi) vizsgálat, amely során kitapintjuk a méhet, megállapítjuk annak helyzetét, nagyságát, tájékozódunk a petevezetők és a petefészkek állapotáról.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat elengedhetetlen, szerves részét kell, hogy képezze az emlők áttapintása is. Egy alapos, megbízható mellvizsgálat emlőnként kb. 30 másodpercet vesz igénybe. Ha még nincs tisztában azzal, hogy kell saját magán emlővizsgálatot tartani, kérjen segítséges szakorvosától. Amennyiben 40 éven felüli, az orvos mammográfiás vizsgálatot is javasolhat vagy emlő UH vizsgálatot, melyre rendelőnkben szintén lehetőség van.

Rendelőnkben szükség esetén mindenkit személyesen vizsgálok meg a vizsgálóasztal mellett elhelyezett kiemelkedő minőségű MEDISON R7 típusú UH készülékkel.

P1-P2
leletekben daganatgyanú nincs, további kezelést nem igényel
P3
eredmény esetén megfelelő kezelés után a vizsgálat ismétlése javasolt. Ha a újból P3, akkor a szövettani elemzés elvégzése is szóba jön az alcsoporttól függően.
P4, P5
eredmény esetén már daganatgyanús, ill. rákos sejtek láthatók. Ilyenkor szövettani vizsgálat szükséges, mely leggyakrabban a méhszáj kúp alakú kimetszését jelenti. E kis műtéttel biztosítható a pontos diagnózis, és az esetek nagy részében ez a gyógyulást jelenti.
Ezen UH vizsgálat alapja a méhtest és petefészek daganatok szűrésének!

A méhtestrák a testalkat, a veszélyeztető egyéb betegségek (p. magasvérnyomás, sterilitás, cukorbetegség) és az életkor alapján a méhnyálkahártya vastagságának és jellegének ultrahang vizsgálata alapján jól előszűrhető, amelyet szükség esetén mintavétellel lehet kiegészíteni.

A petefészek daganatok diagnosztikájában és szűrésében a minden nőgyógyászati páciensnél elvégzett ultrahang-vizsgálat bír rendkívül nagy jelentőséggel, amelyet kiegészíthetünk vérvétellel, amely tumormarkerek vizsgálatára irányul. Fontos felhívni a figyelmet az emlőrák és a petefészek-rák családi halmozódására, öröklődésére is.

Jó tudni!!!

A női nemi szervek harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése a méhnyakrák. Magyarországon évente csaknem hatszáz nő hal meg e súlyos megbetegdében, mely a női nemi szervi rákok 10-12%-át teszi ki.Bár az utóbbi évtizedben előfordulási gyakorisága csökken, a veszélyeztetett életkor azonban az egyre fiatalabb korosztály felé tolódik el.

Ennek oka:
  • a már serdülőkorban elkezdett és rendszeres nemi élet,
  • a partnerek gyakori cserélgetése a promiszkuitás, amely számos rizikófaktort jelent.
  • a nem kezelt gyulladások, folyások és méhszájelváltozások, melyek gyakran társulnak vírusfertőzéssel (Human Papilloma Vírus- HPV), rákelőző állapoton át a rettegett rákká fejlődhetnek.