A rákszűrés eredményét akár 1-2 napon belük kézhez kaphatják pácienseink!!

PCOS

Mi is az a PCO?

A PCO a policisztás ovárium rövidítése, ami annyit jelent, hogy a petefészekben nincs normális peteérés, ehelyett számos apró ciszta helyezkedik el a külsõ legtöbbször vastag kéreg alatt. Egy összetett szabályozási rendellenesség, ami a nõi hormonokon kívül pl. a cukoranyagcserét is érinti.

A betegség tünetei:

Néha nagyon enyhék a tünetei, néha durvábban jelentkezik. (nincs vérzés, erős szőrnövekedés, pattanások).
A betegség diagnózisa elsõsorban a jellegzetes tünetek, a vérzészavar, teherbeesés képtelensége, magasabb férfihormon szintek következményei (pattanások, hajhullás, szõrösödés) alapján merülhet fel. A betegség hormonális háttere meglehetõsen összetett. Peteérés vagy van vagy nincs. Gyakran nincs.

Kialakulásának oka:

Sajnos a PCO kialakulásának okát nem lehet megmondani. A kialakulásban nincs jelentõsége az életkornak. Általában ez egy krónikus állapotot jelent, ami akár magától is rendeződhet. De kezelési lehetőség is van.(Fogamzásgátló szedése, újonnan egy Inofolic nevű vitaminnal vannak kedvező tapasztalatok)Érdemes cukoranyagcsere vizsgálatokat végezni.
Inzulinérzékenység, cukortolerancia, cukorterhelés. A szénhidrát megvonás nem biztos, hogy megoldja a helyzetet.De sok esetben az a megfigyelés hogy ez segít.

Diagnosztizálása:

Az ultrahangon látott kép és a paciens panaszai elég egyértelművé teszik a jelenlétét. Hormonvizsgálat megerősítheti a felvetést.

Szerepe a meddõségben:

Van, amikor spontán létrejön terhesség, de a orvosi segítség szükségessé vállhat.. A PCO-nak súlyosságától függően

Kezelése:

A súlyosságtól és a céloktól függ. Előfordul, hogy kezeletlen esetben, egy évvel a jelentkezés után , már nem látjuk ezt az állapotot. Az is megtörténik, hogy egy közepesen súlyos helyzetben spontán terhesség következik be, és a szülés után már nem látjuk a PCO-t. Végezetül vannak a súlyos helyzetek, amikor laparoscopos műtét, hormonkezelés szükséges ahhoz, hogy az állapotot megszüntesse, vagy a kívánt terhességhez eljussunk.