Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek.

NST - CTG vizsgálat

Mi is az a CTG?

A két vizsgálat (magzati szívhang, méhösszehúzódások) egyidejű megfigyelésére szolgál az ún. CTG (kardiotokográfia) vizsgálat. Ha a vizsgálatra akkor kerül sor, amikor a kismama nyugalomban van, pl. fekszik, vagy ül, akkor nyugalmi CTG-ről beszélünk, ennek a rövidítése az NST (non-stress test). A CTG – kardiotokográf tehát, egy olyan műszer, melynek segítségével a magzati szívműködés és a méhizomzat aktivitása (keményedés, jósló- és valódi fájások ) együttesen, folyamatosan vizsgálhatóak, monitorozhatóak, és egymáshoz viszonyítva értékelhetőek.

Szükség esetén például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket.

Panaszmentes terhesség esetén, a terhesgondozás során rutinszerűen csupán NST vizsgálatot végeznek, a betöltött 36. héttől, hetente egy alkalommal.

Ha a kismama túllépte a terminust, akkor 1-2 naponta javasolt NST vizsgálat végzése, vajúdás, szülés alatt pedig körülbelül 2 óránként történik egy-egy 20 perces regisztrálás, amennyiben az eredmények rendben vannak, szükség esetén akár folyamatosan is hallgatni lehet a babát.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat 20-40 percig tart, nyugalmi állapotban, vagy vajúdás alatt. NST végzésekor tehát egy, CTG vizsgálatkor pedig két „érzékelőt” helyeznek a hasra, mely(ek)et vagy egy puha gumipánt rögzít, vagy a kismamának kell a pocakján tartania, azon a ponton, ahol a magzat szívműködése a legjobban észlelhető

A vizsgálat célja, hogy biztosak legyenek abban, hogy a baba egészséges, jól van és elegendő oxigénhez jut. A vizsgálat során lényegében a magzat szívverését mérik, az értékek utalnak a megfelelő oxigénellátottságra. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120-160/perc. Jó állapotban lévő, egészséges magzat szívműködése a magzatmozgásokat és méhösszehúzódásokat követően gyorsul – akceleráció.

Ha a magzat méhen belüli állapota nem megfelelő, nem jut elegendő oxigénhez, akkor a szívműködés magzatmozgásnál és méhösszehúzódásnál nem fokozódik, sőt súlyosabb esetben még csökkenhet is – deceleráció.

A magzat szívverését a CTG-lelet felső görbéje mutatja.

CTG leleten a folyamatos méhmozgás is látszik az alsó görbén.