A vizsgálatot egy nagy szakmai gyakorlattal rendelkező, szülész-nőgyógyász szakorvos végzi klinikánkon, csendes, nyugodt körülmények között, sorban állás nélkül.

Kórokozók kimutatása

Mire való a vizsgálat és mikor van erre szükség?

A vizsgálat a fertőzéseket kiváltó kórokozókat mutatja ki. A vizsgálatra akkor van szükség, ha a betegség gyógyításához szükséges a kórokozó ismerete és meg kell tudni, hogy az melyik gyógyszerre érzékeny. A módszerrel csak bakteriális és gombás fertőzést lehet kimutatni: vírusok kimutatására egyéb speciális módszerek szükségesek.

Mi a teendő vizsgálat előtt?

Nem szabad a mintavétel helyét fertőtleníteni, tisztítani. Torokváladék vétele előtt két órával a beteg ne egyen és ne igyon. A mintavételig antibiotikumot ne vegyen be a beteg: ha bevette mindenképpen jelezze az orvosnak, mert meghamisítja az eredményeket. Vizelettenyésztés esetén csak steril edénybe szabad közvetlenül vizelni. Ún. Középsugár vizeletet kell produkálni: meg kell várni, amíg az első 10-20 ml vizelet távozik, utána kell az edényt odatartani.

Hogyan történik a vizsgálat?

A torokból, orrüregből, sebből hosszú pálcika segítségével vesznek mintát, melynek végén steril vatta van. A mintavételt követően a vatta végét előre elkészített tenyésztő edényre – táptalajra – kenik, ahol megfelelő tápanyagok és környezet biztosított a kórokozók szaporodásához. Vizeletnél és székletnél a mintába merített fémkaccsal viszik fel a táptalajra a mintát. Az orvos vigyáz rá, hogy a mintavételhez használt eszközök ne érintkezzenek mással, csak a vizsgálati anyaggal. A levett mintákat a feltételezett kórokozó érzékenysége miatt azonnal a szaporodáshoz ideális környezetbe kell helyezni, nehogy azok hamarabb elpusztuljanak. A kórokozó azonosítását követően szüksége lehet azon gyógyszerek kiválasztása, amelyek hatékonyan tudják azokat elpusztítani.

Fenti vizsgálatot egy nagy szakmai gyakorlattal rendelkező, szülész-nőgyógyász szakorvos végzi klinikánkon, csendes, nyugodt körülmények között, sorban állás nélkül.

Milyen veszélyei vannak a vizsgálatnak?

A legtöbb esetben a vizsgálat veszélytelen. Bizonyos esetekben – pl. vérből végzett tenyésztéskor – a vizsgálat veszélyét a mintavétel jelenti. Ha a vizsgálat előtt nem tartják be az előírásokat, nem tenyészik ki a kórokozó, ami miatt a hatékony kezelés késhez.

Ha bármilyen kérdés merülne fel Önben,
ne habozzon hívjon, kérjen időpontot azonnal!