Most először érzed a pillangókat a gyomrodban?

Közeleg a herceg a fehér lovon?

Gyere és beszéljük át. Első alkalommal (akár anyuval együtt) csak beszélgetünk.

Fogamzásgátlás

A fogamzásgátló tablettával történő védekezés ma az egyik legbiztonságosabb módszernek tekintjük. A fogamzásgátló tabletta női hormonokat tartalmaz, és ennek köszönhetően meggátolja a tüszőrepedést, továbbá megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe és a méhnyakat áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára.

A fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdését követő időszakban a szervezetnek először hozzá kell szoknia a hormonok változásához, az új hormonális egyensúly kialakulásához. Ez átmeneti, enyhe rosszullétet, mellfeszülést, fejfájást, vagy ciklus közbeni vérzést eredményezhet az első hetekben.

Napjainkban a fogamzásgátló tabletták rendkívül széles választéka áll rendelkezésünkre.
A megfelelő tabletta kiválasztása az ilyenkor szükséges nőgyógyászati és laborvizsgálatok elvégzése után történhet meg. A kiválasztása és felírása elsősorban nőgyógyász szakorvos feladata, de természetesen szakmai szempontok mellett a páciens egyéni igényei is befolyásolhatják a döntést. Szerepet játszhat pl. a testsúly, testalkat, arcbőr, pattanások, menstruációs panaszok, de nem utolsósorban a készítmény ára is.

A teljesség igénye nélkül pár gyakran alkalmazott módszert:

  • Gumióvszer (kondom): megakadályozza, hogy az ondó bekerüljön a hüvelybe, ezáltal védelmet nyújt a terhesség ellen. Szeretkezés előtt a merev hímvesszőre kell felsodorni, és a férfi magömlésekor ez fogja fel az ondót. Nagyon fontos, hogy a hímvesszőt a magömlés után hamarosan húzzák ki a hüvelyből, mielőtt a merevségnek vége lenne, mert akkor lecsúszhat, és így ondó kerülhet a hüvelybe. A hatása fokozható azáltal, hogy hímivarsejteket ölő krémmel, zselével, vagy hüvelybe helyezhető tablettával együtt alkalmazzák. Az óvszer nagy előnye még, hogy védelmet nyújt a nemi betegségek terjedésével szemben. Fontos, hogy ne legyen sérülés a gumin, vagy ha utólag kiderül, hogy mégis, akkor más módszer – pl. esemény utáni tabletta alkalmazandó.
  • MIRENA méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz: a ma használatos legkorszerűbb méhen belüli fogamzásgátló eszköznek számít. Gyakorlatilag egy műanyagból készült T alakú eszközről van szó, amely egy kis rekeszből folyamatosan hormonokat bocsát ki. Ezáltal egyesíti a hagyományos hurok és a fogamzásgátló tabletta előnyeit, miközben a korszerű tablettákhoz képest is csak minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Mivel itt nem a véráramon keresztül ér célba a hormon a vér hormonszintje alacsony marad, így a hormonális jellegű mellékhatások – mellfeszülés, bőrproblémák, fejfájás – ritkán fordulnak elő, enyhék és általában átmenetiek. A MIRENA IUS megbízhatósága rendkívül jó.
  • Hüvelygyűrű (Nuvaring) hüvelyi használatra való hormonális fogamzásgátló, rugalmas, átlátszó, majdnem színtele gyűrű. Minden gyűrű kis mennyiségben kétféle nemi hormon bocsát ki magából, lassan de folyamatosan. A kibocsátott hormonok kis mennyisége miatt a Nuvaring alacsony hormontartalmú fogamzásgátlónak számít. A gyűrűt három hétre kell a hüvelybe felhelyezni, amelyet egy hét gyűrűmentes periódus követ, mielőtt újabb gyűrű kerül felhelyezésre. A hüvelygyűrűt a megfelelő napon mindenkinek saját magának kell felhelyeznie, illetve eltávolítania. Tökéletesen kielégíti azok igényét akik nem tudnak, vagy nem akarnak törődni a mindennapi fogamzásgátlással.
Jó tudni!!!
  • Fogamzásgátló módszerek megbízhatósága PEARL – index: azt mutatja meg hogy 100 nő közül, akik az adott módszert alkalmazták, egy év alatt hány esett teherbe.
  • Általánosságban kiknek ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése: elsősorban fiatalabb, nem dohányzó korosztálynak 35 év alatt.
  • Kiknek nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta szedése:idősebb korosztálynak, vérképzőszervi betegeknél, trombózis után, rosszindulatú emlő vagy méhnyálkahártya daganatos betegeknél, dohányosoknak szívbetegeknek, szívinfarktuson átesetteknek, alkoholizmus esetén, Leiden mutációban szenvedőknek, májbetegeknek